Houd er rekening mee dat het opvoeden van een pup veel tijd kost. Je pup moet nog veel leren, alles is nieuw en spannend. Het is voor je pup een grote stap om zonder z’n moeder en z’n broertjes en zusjes in een nieuwe omgeving zijn weg te vinden. Jij speelt hierin een hele belangrijke rol en zult hem wegwijs moeten maken. De eerste maanden van de hond zijn heel bepalend voor de rest van z’n leven.
Als je net een pup in huis hebt is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een band met je pup op bouwt en dat hij zich veilig bij jou voelt. De eerste dagen staan vooral in het teken van huis, tuin en de straat verkennen en is veel samen knuffelen en spelen erg belangrijk.
Ga ook gerust al een klein auto ritje maken, hou de eerste keren je pup op schoot van de bijrijder en ga naar een leuk stukje bos waar hij even lekker mag rennen. Maak van de eerste autoritjes leuke uitstapjes.
De bench zal je pup echt niet leuk vinden, hij wil het liefst bij je zijn. Zorg dus dat je je pup de eerste dagen lekker moe maakt alvorens in de bench te zetten. Blijf naast de bench zitten en aai je hond, stel hem gerust, blijf erbij totdat de pup slaapt. Je kunt een doek over de bench hangen, dan wordt het een soort holletje en ziet je pupje niet alle prikkels om hem heen. Probeer je hondje op een liefdevolle en speelse manier te laten wennen aan de bench. Het is geen plek om je pup in op te sluiten, maar een fijne plek waar hij tot rust kan komen en dat jij even je handen vrij hebt. Sommige mensen kiezen ervoor om de eerste paar nachten naast de bench te slapen om zo de overgang voor de pup makkelijker te maken. Dat vinden wij heel fijn.
Bied je hond een veilige, gestructureerde leefomgeving. Geef hem een vaste plek in huis waar hij rustig kan liggen en toch goed om zich heen kan kijken. Rust is belangrijk voor honden. Zeker pups hebben de neiging om te blijven spelen en rondrennen, hoewel ze ongeveer 15 uur slaap per dag nodig hebben. Zorg ervoor dat je hond voldoende rust krijgt om alle indrukken te verwerken. Bij pups tot een maand of 6 is het ideaal om met een bench te werken, vanaf een maand of zes hoort een hond volledig onderdeel van je gezin te zijn en zich vrij in de leefruimte te kunnen bewegen.
Pupjes hebben voldoende beweging en mentale uitdaging nodig, daarnaast ook behoefte aan liefde, veiligheid en rust. Probeer hierin een goede balans te vinden.
Pupjes kunnen flink in je handen en kleren happen, dat hoort erbij en gaat écht over. Strooi op zo’n moment wat brokjes of snoepjes rond in de kamer of buiten zodat hij even afgeleid is en lekker moe wordt van het snuffelen. Een pup heeft ook veel behoeft om te kauwen, zorg voor een paar gezonde snacks waar hij flink z’n tanden in kan zetten, bijvoorbeeld gedroogd vlees. www.dogbite.nl
Laat speelgoed niet de hele dag liggen, dan blijft het niet interessant, maar wissel het regelmatig om voor iets anders. Wees duidelijk naar je hond wat het verschil is tussen speelgoed en bijvoorbeeld jullie schoenen.
Socialiseren van een pupje bouw je langzaam op. Neem je hondje gezellig mee als je weg gaat, maar niet teveel nieuwe prikkels in dezelfde week. Als je merkt dat je hondje iets eng vindt, bijvoorbeeld het drukke schoolplein of alle voorbij razende auto’s, bekijk het dan samen vanaf een afstandje of til je hondje even op. Na een paar keer zal hij eraan gewend raken en steeds meer ontspannen.
Probleemgedrag bij honden wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door te weinig uitdaging. Zorg dat je hond elke dag genoeg indrukken op doet en dat hij zijn energie kwijt kan, dan krijg je een brave en tevreden hond. Kijk bij “mentale” uitdaging, er zijn zoveel leuke dingen die je met je hond kan doen.